015/63.52.70 info@argoshombeek.be

Diarree

Diarree is het stijgen in frequentie, vloeibaarheid en / of volume van de ontlasting. Diarree ontstaat door een ontregeling van de opname van vloeistoffen/voedsel in de darmen, het uitscheiden van darmappen en/of de motiliteit (bewegingen) van de darmen. Er zijn enorm veel verschillende oorzaken die zo’n ontregeling kunnen veroorzaken.

Eerst behandelen of eerst verder onderzoeken?

Bij diarree kan er een onderscheid gemaakt worden tussen acute diarree en chronische diarree. Acute diarree duurt minder dan ongeveer 5 dagen. Wanneer de diarree langer duurt dan 5 á 7 dagen wordt er gesproken over chronische diarree.
Dieren die acute diarree hebben, niet erg ziek zijn en waarbij geen belangrijke abnormaliteiten worden vastgesteld tijdens een grondig onderzoek (en een mestonderzoek), worden meestal in eerste instantie op een standaard behandeling tegen de diarree gezet. Indien dit helpt zal er niet verder gezocht worden naar de precieze oorzaak van de diarree.

Bij dieren met acute diarree die erg ziek zijn (koorts, buikpijn, braken, uitgedroogd, suf, …) en bij dieren met chronische diarree, is het aangeraden om verder onderzoek te doen zoals een uitgebreider mestonderzoek, een bloedonderzoek en röntgenfoto’s en/of een echografie van de buik. Indien er zelfs na deze onderzoeken nog geen oorzaak van de diarree gevonden is kunnen er eventueel nog biopten (weefselstukjes) uit de darmen genomen worden om te laten onderzoeken op abnormaliteiten. Eventueel worden patiënten die erg uitgedroogd zijn gehospitaliseerd zodat ze aan een infuus kunnen.

De behandeling van dieren met acute diarree die niet erg ziek zijn bestaat uit een korte periode van vasten (12-24u) waarna een makkelijk verteerbaar dieet gegeven kan worden voor een periode van enkele dagen. Tijdens deze behandeling kunnen er ondersteunende producten gegeven worden (pasta’s of pillen) die de darmwerking herstellen (bijvoorbeeld door middel van probiotica, prebiotica en / of opname van toxische stoffen die zich in de darmen bevinden). Bijkomend is het verstandig om de patiënt nog een keer goed te ontwormen (eventueel afhankelijk van het mestonderzoek)

De oorzaken

Om de oorzaak van de diarree te vinden kan het handig zijn om eerst na te gaan of het een zogenaamde ‘dunne darm diarree‘ of een ‘dikke darm diarree‘ betreft. Om het verschil te maken kan het volgende tabelletje gebruikt worden:

  Dunne darm diarree Dikke darm diarree
Frequentie laag hoog
Volume ontlasting hoog laag
Persen zelden dikwijls
Slijmen zelden dikwijls
Vers bloed zelden dikwijls
Veel eten dikwijls zelden
Veel drinken dikwijls zelden
Gewichtsverlies dikwijls zelden