015/63.52.70 info@argoshombeek.be

Artroscopie bij de hond

Het woord artroscopie (of arthroscopie) betekent, vanuit het Latijns vertaald, kijken in een gewricht. Dit wordt gedaan door met een kleine lens (scoop) het gewricht in te gaan. Aan de scoop is een camera gekoppeld die op zijn beurt een sterk vergoot beeld geeft op een monitor. Hierdoor kan het gewricht in al zijn detail bekeken worden. Zo kunnen abnormaliteiten vastgesteld worden die met een röntgenfoto of zelfs met een CT-scan niet gezien konden worden. De gevonden abnormaliteit kan ook meteen behandeld worden.

Scoop voor artroscopie bij de hond

Tijdens een artroscopie worden er grote hoeveelheden vocht door het gewricht gepompt. Hierdoor wordt het gewricht wat opgeblazen en wordt bloed direct weggespoeld zodat een goed beeld behouden blijft. Er wordt een veel beter beeld verkregen van het gewricht tijdens een artroscopie dan tijdens een ‘klassieke’ operatie waarbij het gewricht volledig wordt opengesneden.

Het enige dat de patiënt na een artroscopie uitwendig overhoudt zijn 2 kleine sneetjes van ongeveer 5 mm. Vergeleken met een klassieke operatie van bijvoorbeeld de elleboog waarbij deze wordt opengesneden en spieren moeten worden losgemaakt en/of opzij gehouden worden is er dus veel minder schade aan de weke delen. Patiënten behandeld met een artroscopie zullen dus, vergeleken met een klassieke operatie, beter behandeld worden, minder pijn hebben na de ingreep en sneller herstellen.

Een artroscopie van een elleboog

Een artroscopie van een elleboog bij Argos Hombeek Dierenartsenpraktijk

Gewrichten die met artroscopie bekeken kunnen worden zijn de elleboog, de schouder, de knie en zeldzamer ook de pols, de enkel en de heup.
De meest voorkomende redenen om een artroscopie uit te voeren zijn:

  • Het verwijderen van losse kraakbeenflappen in schouder, elleboog en de knie (OCD).
  • Het verwijderen van losse botstukjes in de elleboog (LPC, zie hierover ook het artikel op onze website).
  • Het behandelen van bicepspeesproblemen in de schouder.