015/63.52.70 info@argoshombeek.be

Kennelhoest

Kennelhoest is een erg besmettelijke aandoening die veroorzaakt kan worden door verschillende virussen en bacteriën. Dit geeft een infectie van de bovenste luchtwegen met een typische luide, meestal droge hoest. Met de juiste behandeling kan kennelhoest meestal snel opgelost worden.

Kennelhoest wordt meestal veroorzaakt door Adenovirus 2, Parainfluenza virus en/of de bacterie Bordetella Bronchiseptica. Tegen deze virussen en bacterie kan gevaccineerd worden. De meeste hondenscholen/pensions laten enkel correct gevaccineerde honden toe, juist omdat op deze plaatsen de kennelhoest gemakkelijk wordt overgedragen van hond op hond. Het vaccin kan er niet altijd voor zorgen dat de kennelhoest niet optreedt na infectie maar zorgt er dan wel voor dat de kennelhoest milder zal zijn.

Symptomen

Typisch voor kennelhoest is het plots ontstaan van een harde, snaterende hoest. Soms is de hoest zo erg het voor de eigenaar lijkt alsof er iets vast zit in de keel van de hond. Vaak blijkt de hond een aantal dagen voor het ontstaan van de kennelhoest in contact te zijn geweest met een andere hond die ook kennelhoest had. Soms hoest de hond slijmen op die meestal direct weer worden ingeslikt. Het ophoesten van slijmen kan verward worden met braken. De hoest kan meestal worden uitgelokt door te duwen op de luchtpijp (wat ook gebeurt als een hond met een halsband hard trekt bij het uitlaten). Soms wordt er ook neusvloei gezien.

Honden met kennelhoest voelen zich meestal niet ziek; ze blijven actief en blijven goed eten en drinken. Bij jonge puppies of bij honden met een slecht afweersysteem kan de kennelhoest soms voor zwaardere problemen zorgen zoals een longontsteking (pneumonie).

Behandeling

Een milde kennelhoest zal vanzelf overgaan zonder dat hiervoor medicatie nodig is. Het rustig houden van de hond kan ook al helpen om de hoest te verminderen. In de ergere gevallen is het aangewezen om medicatie te geven.
Vooral als de hoest lang blijft duren (langer dan een week) is het belangrijk om andere oorzaken van hoesten (zoals een hartprobleem of andere longaandoeningen) uit te sluiten door de hond grondig te onderzoeken en eventueel röntgenfoto’s te maken van de longen.