Het vaccineren van de hond

Honden worden standaard gevaccineerd tegen de volgende ziektes:

Hondenziekte (ook wel distemper of ziekte van Carré genoemd)
Parvovirose (ook wel kattenziekte genoemd)
Leptospirose (ook wel rattenziekte genoemd)
Adenovirose 2 (infectieuze leverontsteking)

Optioneel kan er ook gevaccineerd worden tegen hondsdolheid (rabiës) en tegen kennelhoest (parainfluenza/bordetella bronchiseptica).

De standaard vaccinaties worden gegeven op de leeftijd van 9 én 12 weken waarna een jaarlijkse herhaling nodig is. Soms krijgt een puppy op de leeftijd van 6 weken al een puppyvaccinatie (enkel tegen hondenziekte en parvovirose). Het is belangrijk dat de hond in goede gezondheid verkeert op het moment van vaccinatie.
Indien de hond naar de hondenschool of naar een pension gaat zal hij ook een vaccin moeten krijgen tegen kennelhoest.
Als een hond mee gaat naar het buitenland of de Ardennen is het verplicht dat hij gevaccineerd is tegen hondsdolheid. Een hond die ouder is dan 12 weken moet maar 1 keer gevaccineerd worden (geen boostervaccinatie nodig) en deze vaccinatie is dan voor vrijwel alle landen meteen 3 jaar geldig. Als u uw hond mee wil nemen naar het buitenland bel ons dan gerust op om te vragen wat u hiervoor in orde moet maken!

Waarom pas vaccineren vanaf 9 weken?

Een puppy krijgt via de moedermelk al veel antistoffen binnen tegen allerlei aandoeningen (als de moeder goed gevaccineerd is). Indien een puppy op een te jonge leeftijd gevaccineerd wordt, zal het vaccin aangevallen worden door deze ‘moederlijke’ (of maternale) antistoffen zonder dat het afweersysteem van de puppy hier iets aan doet. De puppy zal dus zelf geen antistoffen produceren en het vaccin heeft zo zijn doel gemist. Vanaf 9 weken leeftijd zijn bij de meeste puppies deze maternale antistoffen al zo ver weg dat het afweersysteem van het puppy zelf zal kunnen reageren op het vaccin. Door 3 à 4 weken later nog een keer te vaccineren (de zogenaamde boostervaccinatie) zullen er enorm veel antistoffen geproduceerd worden waarna de puppy voldoende beschermd is.
Opgelet: omdat de pup vanaf 9 weken niet meer beschermd wordt door de antistoffen van de moeder is het aangeraden niet te lang te wachten met vaccineren na het bereiken van deze leeftijd.