015/63.52.70 info@argoshombeek.be

Sterilisatie van de teef – Laparoscopische sterilisatie

Het steriliseren van een teef geeft veel medische voordelen. Indien u niet van plan bent om de teef een nestje te laten krijgen, raden wij daarom aan om uw teefje te laten steriliseren. Hoe vroeger u deze sterilisatie laat uitvoeren hoe meer medische voordelen er voor uw teef zijn. Ideaal gezien wordt uw teefje vóór de eerste loopsheid gesteriliseerd. Kleine hondenrassen worden voor het eerst loops op ongeveer 6 maanden. Bij grote hondenrassen kan de eerste loopsheid soms pas op 12 maanden of zelfs later gezien worden.
Wij raden u daarom aan om uw teefje te laten steriliseren op de leeftijd van 5 à 6 maanden. Bij jonge teefjes kunnen enkel de eierstokken (ovariectomie) weggenomen worden. Bij oudere teefjes wordt eventueel ook de baarmoeder mee weggenomen (ovariohysterectomie), zeker als er tijdens de operatie abnormaliteiten aan de baarmoeder worden waargenomen.

Teven worden beter niet gesteriliseerd op het moment dat ze loops zijn. Tijdens de loopsheid zijn de baarmoeder en eierstokken namelijk meer doorbloed en bestaat er een grote kans dat de teef na de sterilisatie schijndrachtig wordt. We wachten daarom liefst 2 maanden (of langer) na de loopsheid voordat we de teef steriliseren. De eierstokken en baarmoeder zijn dan in een inactief stadium en zijn minder doorbloed. De operatie kan zo vlotter verlopen en achteraf wordt er geen schijndracht verwacht.

De sterilisatie kan via een normale ingreep gebeuren (laparotomie) maar kan bij ons in de praktijk ook door middel van een kijkingreep (laparoscopie) gebeuren. Hierover leest u onderaan meer.

De voordelen

 • Een kleinere kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren.
  • De kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren is:
   • 0,5% indien de teef werd gesteriliseerd vóór de eerste loopsheid
   • 8% indien de teef werd gesteriliseerd tussen de eerste en tweede loopsheid
   • 26% indien de teef niet of pas na de tweede loopsheid wordt gesteriliseerd
  • Over het algemeen wordt aangenomen dat steriliseren na de leeftijd van 2,5 jaar geen afname meer geeft in het risico tot ontwikkelen van melkkliertumoren
 • Geen last meer van de loopsheid zelf (bloedverlies, gedragsproblemen van de teef zelf of van reuen in de buurt)
 • Geen kans meer op een ongewenste zwangerschap van de teef
 • Geen last meer van schijndracht (gedragsveranderingen, verlies van eetlust, bouwen van een nest, melkproductie)
 • Geen kans meer op een baarmoederontsteking (pyometra)
  • Bij een niet gesteriliseerde teef geldt: Hoe ouder de hond wordt hoe groter de kans wordt op het ontwikkelen van een pyometra. Het risico op een pyometra loopt op naar 19% bij een teef van 10 jaar oud.
 • Geen kans meer op tumoren (en cystes) van de eierstokken en baarmoeder.
 • De kans op suikerziekte wordt kleiner

De nadelen

 • Het energieverbruik van een gesteriliseerd teefje ligt lager dan dat van een niet-gesteriliseerde teef, terwijl de eetlust na een sterilisatie vaak wat groter wordt. Op zich is dit geen probleem maar dit betekent natuurlijk wel dat een gesteriliseerd teefje zwaarder (obees) zal worden wanneer ze dezelfde hoeveelheid voedsel blijft opnemen. Om te voorkomen dat de teef te dik wordt zal de hoeveelheid voer wat beperkt moeten worden (tot zelfs 30% minder). Er kan ook overgeschakeld worden naar een voer speciaal ontwikkeld voor gesteriliseerde teven.
 • Na de sterilisatie (soms pas vele jaren na de sterilisatie) ontstaat er bij sommige teven incontinentie (onvrijwillig urineverlies). Dit type incontinentie wordt SMI (sphincter mechanisme incontinentie) genoemd. Teven van de grotere rassen hebben hierop een grotere kans. Bij dit type incontinentie wordt vaak gezien dat er een klein urineplasje ligt op de plaats waar de hond lang gelegen heeft. Deze incontinentie is in het overgrote deel van de patiënten perfect te behandelen met medicatie.
 • De vacht van de langharige rassen kan soms wat veranderen (pluiziger, krulliger).

De (laparoscopische) sterilisatie

Eerst zullen wij u de keuze voorleggen of u uw teefje met behulp van een kijkingreep (laparoscopisch) wilt laten steriliseren of door middel van een traditionele open buik ingreep (laparotomie). Voor een laparoscopische sterilisatie wordt een beperkte meerkost aangerekend als gevolg van het gebruik en verbruik van duur materiaal.

 • Bij een laparoscopische sterilisatie worden er 2 kleine sneetjes gemaakt in de middenlijn van de buikwand. 1 sneetje voor een camera, 1 sneetje voor de instrumenten. De grootte van deze sneetjes is afhankelijk van de grootte van de hond (de eierstok moet namelijk door 1 van deze sneetjes naar buiten gehaald worden) en varieert van 5mm tot iets meer dan 1cm. De buik wordt opgeblazen met koolzuurgas (CO2) om een mooi beeld te verkrijgen van alle buikorganen. De bloedvaten en bevestigingsbandjes naar de eierstok worden met een zeer geavanceerd ‘seal’ systeem dichtgesmolten en doorgesneden. Vervolgens kan de losgemaakte eierstok door 1 van de kleine sneetjes naar buiten gehaald worden. De handen van de chirurg gaan dus nooit de buik in.

 laparoscopische-sterilisatie
 laparoscopische-sterilisatie

 • Bij een traditionele open buik sterilisatie (laparotomie) wordt er een snede gemaakt in de middenlijn waarbij de grootte van de snede ook weer afhankelijk is van de grootte van de hond (hoe groter de hond, hoe groter de snede). Dit zal variëren van ongeveer 4 tot 10 centimeter. Vervolgens moeten de eierstokken tot buiten de buik getrokken worden waarna de bloedvaten afgebonden kunnen worden met hechtdraad en daarna losgeknipt kunnen worden.

steriteefkl

De voordelen van een laparoscopische sterilisatie:

 • Het is wetenschappelijk bewezen dat een laparoscopische sterilisatie resulteert in minder pijn na de ingreep vergeleken met een traditionele sterilisatie. Een studie gepubliceerd door het ‘journal of the American Veterinary Medical Association’ gaf zelfs een 65% lagere pijnscore aan na een laparoscopische sterilisatie vergeleken met een tradionele sterilisatie.
 • Minder bloedverlies
 • Kleinere kans op infectie
 • Sneller herstel

Hoe gaat het in zijn werk?

Een sterilisatie gebeurt op afspraak. Uw hond dient nuchter te zijn op het moment dat de sterilisatie plaatsvindt. Meestal zal de sterilisatie bij ons ’s morgens ingepland worden. De avond voordien mag de hond nog eten, daarna neemt u de etensbak weg. De drinkbak mag blijven staan.

U komt met de hond op het afgesproken tijdstip. Ze wordt dan nog even algemeen nagekeken en het hartje wordt gecontroleerd. Als alles in orde is krijgt de hond een katheter in haar pootje en krijgt ze de eerste verdovingsprodukten toegediend. U mag bij de hond blijven tot ze slaapt.
Als de hond slaapt wordt er en tube in de luchtpijp geplaatst en krijgt ze via deze weg zuurstof en verdovingsgas gedurende de operatie. Ze wordt eveneens aan een apparaat gekoppeld om de ademhaling en hartslag op te volgen.

De hond mag enkele uurtjes na de ingreep alweer naar huis (wat voor u en voor onze agenda het beste past). Uw hond hoeft hier dus zeker geen dag te blijven!
U hoeft nadien zelf geen medicatie meer na te geven.

Zowel na een laparoscopische sterilisatie als na een traditionele sterilisatie wordt de huid intradermaal gehecht. Dit betekent dat alle hechtingen onderhuids verstopt zitten. Dit zorgt ervoor dat de hond vrijwel nooit overdreven veel aan de operatiewonde likt en daarom hoeft er geen kraag of T-shirt gedragen worden na de operatie (om de wonde te beschermen). De hechtdraad lost uit zichzelf op en er hoeven dus geen hechtingen verwijderd te worden. Indien alle nazorg netjes verloopt hoeft er geen controlebezoek te gebeuren tenzij u toch graag even de hond komt laten controleren (uiteraard is dit een gratis controlebezoek).

De huid wordt intradermaal gehecht. Dit betekent dat alle hechtingen in de huid verstopt zitten. Dit zorgt ervoor dat de hond vrijwel nooit overdreven veel aan de operatiewonde likt en daarom hoeft de teef geen kraag of T-shirt te dragen na de operatie (om de wonde te beschermen). De hechtdraad lost uit zichzelf op en er hoeven dus geen hechtingen verwijderd te worden. Indien alle nazorg netjes verloopt hoeft er geen controlebezoek te gebeuren tenzij u toch graag even de hond komt laten controleren (uiteraard is dit een gratis controlebezoek).